Joan Marí Riera - Arrencada de cavall, aturada d’ase

 

Juliol del 2005

 

Ja hi som una altra vegada, una nova temporada turística és a punt de començar i, com sempre, tornaran els mateixos i vells problemes que tots coneixem, però pareix que encara hi ha persones que no se n’adonen.

On són les llicències temporals de taxi? Quan començarem a parlar d’una Llei del Taxi per a Balears? Què s’ha fet de l’esborrany de la Llei del Transport Urbà i la connexió amb l’interurbà? Algú recorda el Pla Director Sectorial de Transports? Qui són les persones responsables de regular el transport de viatgers per carretera a les nostres illes? Existeixen? Tantes i tantes preguntes sense resposta. A la Conselleria d’Obres Públiques, Habitatge i Transports del Govern balear no volen saber-ne res, estan molt ocupats construïnt macrocarreteres i, mentrestant, a la Conselleria de Transports del Consell Insular d’Eivissa i Formentera deuen estar entretenguts comptant els cotxes que hi circularan per damunt.

El Pla de Màrqueting, la imatge, les campanyes promocionals, la desestacionalització, els serveis de qualitat, les infraestructures, etc. Què ens estan venent? Les coses no s’arreglen fent discursos incoherents, tant allunyats dels ciutadans i dirigits als interessos d’una minoria que no tenen res a veure amb l’interès general. Cadascun de naltros promocionam i venem la imatge de les nostres illes i, fins que no s’aconsegueixi un gran consens en la política econòmica i en la definició del model turístic, s’estarà gestionant l’interès públic com si d’un interès particular es tractàs. Ni els responsables polítics estan gestionant una gran empresa privada amb la col·laboració d’assessors externs, ni els ciutadans som treballadors al seu servei.

Aquest estiu tornarà a ser caòtic, el transport públic serà criticat i el transport il·legal, incomprensiblement, es consolidarà, i tot això davant la passivitat d’unes institucions públiques que demanen amabilitat i un servei de qualitat cap el turista que ens visita. Només esper que aquesta vegada les crítiques no vagin als mateixos de sempre.

Joan Marí Riera...

Taxi...