Joan Marí Riera - Macrocarreteres: escoltam els turistes?

 

Eivissa, 30 d'agost del 2004.

 

“NO VOLEM AUTOPISTES, què vol dir això?” Pregunten els turistes que port en el taxi quan veuen els cartells a la vorera de les carreteres. Els polítics que governen ens volen construir macrocarreteres i la gent hi està en contra, els contest davant tanta curiositat. “On les volen fer en aquesta illa tan petita? Que estan bojos? Per veure carreteres ens quedam a ca nostra!” Repliquen els turistes amb cara d’espantats.

Aquesta conversa s’ha reproduït en moltes ocasions al llarg de l’estiu i hom arriba a la conclusió que els polítics no saben escoltar, o dit d’una altra manera, només escolten allò que els interessa.

Encara no he trobat cap turista que es queixàs de les nostres carreteres, el que no vol dir que no necessitin una millora, en canvi, sí que els he sentit queixar-se de la gran quantitat de vehicles que hi circulen, del caos circulatori, dels embussos, de les grans cues que es formen als accessos a Vila, al port de Vila, a ses Salines, a Sant Antoni, a les grans discoteques, a les festes a la platja, etc.etc.

Però, sens dubte, el comentari que es repeteix més sovint és el del pèssim funcionament del transport públic. Els polítics han escoltat el missatge? Hi ha una manca de planificació incomprensible pel que fa al transport públic, i és prioritari disposar d’una bona xarxa d’autobusos amb un servei de taxi de qualitat, essent aquests dos mitjans de transport els que millor s’adapten a les nostres necessitats i a les característiques de l’illa d’Eivissa.

No obstant, els polítics fan justament el contrari, omplir l’illa d’asfalt i potenciar l’ús del transport privat sense tenir en compte per res l’interés general. Mira per on, encara no he trobat cap polític que diga que totes les queixes dels turistes -els residents estam farts de repetir-ho- es solventaran construint macrocarreteres. Què pensen els polítics de tot això?

Els polítics que ens governen no volen escoltar, no escolten els resultats de les auditories mediambientals, pagades amb el sou de tots els ciutadans, que conclouen que hem d’avançar cap una mobilitat sostenible- algú els haurà d’explicar què vol dir això-; no escolten els diferents col.lectius que s’han pronunciat en contra dels macroprojectes de carreteres; no escolten tota la gent, votants de totes les opcions polítiques, que es va manifestar al carrer en contra també d’aquests projectes; no escolten els turistes, la nostra principal font d’ingressos i, per cert, grans amics. En definitiva, no crec que s’escoltin ells mateixos.

Des de l’associació de taxistes de Vila seguirem reivindicant la constitució d’una mesa de diàleg per afrontar la problemàtica del transport públic a Eivissa i Formentera, tot i esperant que els polítics es pronunciïn. Per què s’amaguen? Tenen por de mostrar públicament la seua incompetència?

Diuen que qui no té cap ha de tenir cames, en aquest cas, si els ciutadans d’Eivissa i Formentera no tenim cap, només tendrem macrocarreteres. No podem deixar passar més temps, arriscam el futur de les nostres illes i ens hauran d’escoltar.

Joan Marí Riera


President de l’associació de taxis de Vila

Joan Marí Riera...

Movilidad...

Taxi...