Pau Sarradell - Cotxes i més cotxes

 

(Ultima Hora, FDS, 7 de setembre de 2001)

 

Aquest estiu he tornat a moure’m en cotxe després d’uns anys de fer-ho en moto. I he trobat principalment dos diferències. La primera aparcar. Amb la moto arribes a qualsevol lloc i aparques a la mateixa porta. En cotxe he arribat a passar tres quarts d’hora donant voltes i finalment sortir de Vila per tornar més tard, fora d’hores de comerç, quan és més fàcil trobar un lloc.

La segona diferència que he notat és viure els embussos amb tota la seua intensitat. Amb la moto un embús de dos quilòmetres es convertia en una petita incomoditat que durava quatre o cinc minuts. Ara, patint-los sobre quatre rodes, duren molt més. Deixen temps per pensar, meditar... és important no perdre els nervis.

Faig recompte del temps perdut durant el mes d’agost. A la carretera de ses Salines, tornant cap a Vila, dos vegades, en total una hora i cinc. A l’entrada de Sant Antoni des de la badia, tres vegades a una mitjana de trenta minuts, una hora i mitja. A la cruïlla de ca’n Sifre, venint de Sant Josep, cinc vegades, a una mitjana de vint minuts, una hora quaranta. A Santa Eulària (a qui se li passa pel cap anar a Sant Carles un dimecres! Un dimecres!) cinquanta minuts per travessar Santa Eulària! Pràcticament una hora! Tot plegat fa un total de cinc hores, cinc. Potser no és molt, però és un temps que hagués emprat en altres coses. Caminar tranquil·lament potser. No parlar, tal vegada... fer altres coses, en fi. Potser meditar, fer ioga. (No perdre els nervis).

Som europeu. I això vol dir, en gran mesura, ser silenciós, tranquil. No tocar el clàxon. No travessar el carrer si el semàfor de vianants no és verd. No circular per l’esquerra si no és pel Regne Unit (o per Trinidad, o per Tailàndia, o per Índia, o per Sud Àfrica... )

El cas és que ja som massa gent a aquesta illa. I principalment, tenim massa vehicles. La circulació de persones no és pot limitar. Els tractats europeus ho prohibeixen. Però cap tractat parla de que no es pugui limitar la circulació de vehicles. Enlloc diu que no es pugui posar un límit a la quantitat de cotxes que arriben a l’illa.

Tenim dos opcions: asfaltar tota la superfície de l’illa, o posar una limitació al número de cotxes. No hem de suportar un altre agost com aquest passat.

 

Movilidad...

Artículos ajenos...

Artículos en otros idiomas...