Pau Sarradell - Velocitat

 

(Ultima Hora, FDS, 3 de maig de 2002)

 

Potser a cada societat li toca ser permissiva amb alguna forma de falta o de delicte. La nostra és permissiva amb la velocitat. Conduir amb excés de velocitat no només és habitual, la pressió dels altres conductors ho fa pràcticament obligatori.

Fa pocs dies vaig fer la prova de recórrer en cotxe, el trajecte de Vila a Sant Antoni respectant escrupolosament els límits de velocitat. Eren, més o menys, les quatre de la tarda: no era un dels moments de tràfic més dens. Així i tot en arribar a prop de Sant Rafel ja duia una cua de més d'una dotzena de cotxes. Me van avançar a un tram de dos carrils, però per ses Païsses ja tornava a dur una cua una mica més llarga. En arribar a s'Ou, vaig haver de suportar les increpacions d'un altre conductor que estava indignadíssim perquè l'havia obligat a fer el darrer quilòmetre a cinquanta quilòmetres per hora. Potser conduïa sense carnet i no sabia que vol dir un cinquanta dins d'una circumferència vermella. Sinó no m'ho explic, no complir les normes pot ser més o menys normal, però queixar-se de la incomoditat de què els altres les compleixin és pervers. És el mateix mecanisme que a moltes societats manté la corrupció.

En tornar a Vila, una vegada donat per acabat l'experiment, vaig superar la velocitat màxima en uns deu quilòmetres per hora gairebé per tot el trajecte. Així i tot, per sa Coma vaig criar una bona cua. En arribar al tram de dos carrils em començaren a avançar i a desaparèixer cap a endavant a més del doble de la meua velocitat -que ja era massa-. Per cert, entre els vehicles que 'desapareixien' anava un d'una policia local.

Supós que les limitacions estan fetes pensant en condicions extremes, com ara una nit de pluja, i que són una mica exagerades per a una tarda assolellada de primavera. Però això no és excusa per saltar-se-les. L'illa no és tan grossa. Pot venir de cinc minuts, com a molt. A més, anant més a poc es veu el paisatge, que després de les pluges està especialment exuberant.

 

Movilidad...

Artículos ajenos...

Artículos en otros idiomas...