Servei d'assessorament lingüístic de l'Ajuntament d'Eivissa - Calendari 2008

 

L'any en estampes, del poeta eivissenc Marià Villangómez i Llobet, publicat el 1956 a l'editorial Barcino, és una petita joia dins la literatura catalana. No tan sols per ser l'oportunitat de convertir-nos en espectadors, mes a mes, d'una Eivissa o d'un poble, el de Sant Miquel, tan pròxims i, a la vegada, tan llunyans, sinó també per la riquesa lèxica i expressiva amb què Villangómez aconsegueix capbussar el lector.

 

Gener

A les ciutats no es pot comprendre aquesta amable companyia de la lluna. El ciutadà modern viu desentès de la lluna dels romàntics i dels antics. Ací la nit és la nit, com als primers temps del món. Suament lluminosa, amb lloms argentats de serres i perceptibles camins, com aquest vespre.

Fragment de "Lluna de gener"

El 10 de gener de 1913 neix Marià Villangómez i Llobet
al carrer d'Ignasi Riquer núm. 23 de Dalt Vila

Inscripcions als cursos de català per a adults
Començament del 2n mòdul dels CCA

 

Febrer

En aquesta maragda quasi líquida va caient dels ametllers una nevada de pètals, desallotjats de les branques per la nova fulleta. I les cases del poble, a mig aire del pujol, contemplen el paisatge tendre dels dies bons o es reclouen amb pany i clau en arribar-hi l'hora rúfola i esquerpa.

Fragment de "El poble"

Amb el nom de "Ball pagès", UC musica un dels seus poemes més coneguts:
"Pel febrer, quan canvia flor per fulla ..."

1, dijous llarder
3, diumenge de Carnaval
5, dimarts de Carnaval

 

Març

I un dia s'adonen que l'aire ha canviat. La fredor de l'hivern ha desaparegut. Si fa vent, és un vent amb no se sap quina tebiesa, amb no se sap quina dolçor. S'insinua la nova primavera damunt l'amplària dels camps. L'incipient miracle renovellat commou recònditament els cors. Arriba l'oberta promesa, només que sigui d'un poc d'escalfor damunt els membres enfredorits!

Fragment de "El rosari de la quaresma"

El 1988 és declarat Fill Il·lustre de la ciutat d'Eivissa

1, Dia de les Illes Balears
8, Dia de la Dona
21, Dia de la Poesia

 

Abril

Aràbia, Síria. Millor, Eivissa musulmana, breu paradís per a unes hores lentes d'indolència sensual i contemplativa. ¿Per què aquest hort determinat m'evoca sempre una possible estampa a la vegada eivissenca i oriental? Una època que ací no té gairebé història, amb poques dates, quasi sense records, amb uns vagues fils cap a la d'avui, sura de sobte en el petit verger degotadís, gerd, acurat.

Fragment de "Horts de primavera"

El 1989 rep el "Premi d'Honor de les Lletres Catalanes"

2, Dia Internacional del llibre infantil i juvenil
22, Dia de la Terra
23, Sant Jordi. Un libre i una rosa

 

Maig

La nau i les dues capelles estan plenes de gent; tres recintes, com són tres les vendes o demarcacions de camp, amb les seves cases, del poble. Enmig, centrant aquesta feligresia que l'enfronta en tres direccions, el sacerdot canta la missa. Per damunt la gent, part dellà de la porta, es pot veure la doble arcada del pati, i més enllà les terres ajagudes, de verdor vibrant amb la llum del sol.

Fragment de "L'església"

El 12 de maig de 2002 mor a Eivissa a 89 anys

9, 10, 11 Festa Medieval a Dalt Vila
18, Dia Internacional dels Museus

 

Juny

D'unes fonts més despreses es deforma el torrent, i al seu costat s'acullen els horts, allargats cap a la mar. El torrent troba el mes de juny la seva festa! Passegeu-vos una tarda seguint el de Sant Miquel, on l'aigua clara neix, on corre sempre amb una remor fresca, on s'esbalça per disformes escalons de roca, on s'engorga i miralleja, on és gairebé ofegat per la múltiple vegetació.

Fragment de "El torrent"

El 1933 obté la llicenciatura en Dret a Barcelona
Aquest mateix mes retorna a Eivissa

23, revetlla de Sant Joan; nit de foguerons i macarrons de Sant Joan
26, Dia internacional de la lluita contra la droga

 

Juliol

Però encara per dos altres llocs, sense sortir de Sant Miquel, l'home pot posar-se en contacte fàcil amb la mar. A llevant no és gaire lluny el port de Benirràs, on desemboca una altra canalada que va baixant entre serres. Enmig d'aquesta bella cala sorgeix, impensat, un illot erecte, una alta roca que té per nom es Cap Bernat.

Fragment de "El port"

A partir de 1963 es publicaran edicions revisades de la seua obra, traduccions, prosa i teatre

16, Dia de la Mare de Déu del Carme
Festa marinera

 

Agost

La planta no tria la terra on arrelar, però de vegades les arrels deuen enfonsar-s'hi amb una íntima complaença. És un amic el qui em duu el record i les noves d'una terra ben bé escollida dins la fatalitat de moltes de les nostres passes.

Fragment de "Notícies del poble"

El 1972 publica el Curs d'iniciació a la llengua

Festes de la Terra:
5 d'agost, Santa Maria de les Neus
8 d'agost, Sant Ciriac

 

Setembre

Lleugeres pluges havien rentat la pols dels camins, però els camps, com malalts enfebrats als quals han prohibit beure, només havien sentit la humitat que una mà benèvola frega pels llavis ressecs. Dia de Sant Miquel. A la nit encara han caigut dos breus ruixats, i el matí es desclou incert i fresc, visurat per molts d'ulls inquisidors.

Fragment de "Santmiquelada"

El 1986 s'editen els seus nou llibres de poemes en tres volums d'Obres completes

A partir del 15 de setembre: inscripció als cursos de català per a adults

 

Octubre

La gran concurrència d'escolars es redueix visiblement els dies de pluja. Acudeixen els més veïns, nou o deu, a la sala fosca malgrat les altes finestres, darrera les quals remoreja la pluja. Després de la del dia de Sant Miquel n'han vingut d'altres, enguany. Prolongades, abundants. La terra no sembla la mateixa.

Fragment de "Pluja i llavor"

El 1994 és declarat Doctor Honoris Causa per la Universitat de les Illes Balears

Començament del 1r mòdul dels CCA

 

Novembre

S'aixequen unes torres de vigilància i defensa a la costa eivissenca. N'hi ha una damunt l'entrada del port de Balansat. Torre rodona i elevada, des d'on els guaites avisen amb fum o foc, segons l'hora, la proximitat de l'enemic. La torre, enfilada al caire dels cingles, sobre la mar. Dura un dia llarg i solitari d'un any qualsevol del segle XVIII. La mar deserta o, a la llunyania, amb unes naus desconegudes. Hostils?

Fragment de "La història de Sant Miquel"

El 15 de novembre de 1933 publica el poema Començament de tardor al "Diario de Ibiza"

1, Tots Sants, trencada de pinyons i fruits secs
20, Dia de l'Infant

 

Desembre

Sobre els camps roman estès el gran silenci astral del món. Torrent, ocells, homes a penes torben la seva excelsitud. Hom sent un sagrat respecte, un amor admirat, una pau fins a l'enuig, una peresa, una mort. Reconeix la vella terra, el vell hivern, la vella passa. La feina diària és a la vora, esperant. Petita pausa assolellada, tranquil·la, verda, blava, gairebé alegre.

Fragment de "Del temps d'advent a les minves de gener"

El 1993 és objecte d'un homenatge promogut
per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana

1, Dia mundial de la lluita contra la SIDA
5, Dia internacional del Voluntariat

 

sal - at - eivissa.es

Ajuntament d'Eivissa - Plaça d'Espanya, 1 - 07800 Eivissa

Tel. 971 397500 Ext. 432 - Fax 971 397504

 

Servei d'assessorament lingüístic de l'Ajuntament d'Eivissa...

Marià Villangómez i Llobet...

Poesia i poetes a Eivissa...

Vila...

Eivissa - Ibiza...