Cati Ramon Ribas - L'ostracisme

 

Maig del 2006

 

Durant l'època clàssica, a Atenes, es va observar el naixement de la democràcia, que es basava en la participació de tots els ciutadans en la política. Qualsevol ciutadà perniciós per al desenvolupament polític d'Atenes podia ser condemnat a l'ostracisme, és a dir, al desterrament fora de la ciutat per un període de deu anys. Aquest sistema s'anomenava així perquè s'havia d'escriure el nom del ciutadà en un "ostrakon", que era un tros de ceràmica. Si es recollien 6.000 vots, el ciutadà havia de partir imediatament i allunyar-se d'Atenes.

Tant de bo tinguessim l'oportunitat d´escriure en un "ostrakon" el nom dels que han perpretat tot aquest seguit d'indignitats: l'enderrocament de Ca na Palleva, la irrrupció a Can Malalt, es Puig, Can Casetes, el "mur de la vergonya" de Jesús-Puig d'en Valls, la destrucció de jaciments arqueològics (hipocaustums, aqüeductes...), etc...

Donada la mancança d'aquest sistema anomenat "ostracisme", haurem d'esperar les properes eleccions. Llavors no escriurem el nom d'un ciutadà perniciós en un "ostrakon", sinó que anirem molt en cura de llençar dins l'urna la papereta d'un dels que ha col·laborat en aquesta destrossa.

 

Articles d'altri...

Artículos ajenos...

Eivissa -Ibiza...

Movilidad Eivissa - Ibiza...

Europa  -  Grecia...