Joan Miró Font  -  Manifestacions, transport i carreteres

 

Diario de Ibiza,  2 de desembre del 2008

 

En Jonatan Garrido Mengual, en  carta de dia 22-11-2008  i referint-se a  l'article d'en Xicu Lluy de dia 20-11-2008  en què aquest es lamentava de la migradíssima assistència (unes vint persones) a la manifestació en contra de les activitats del grup G-20 que es celebrà dissabte 15-11-2008 en el passeig de s'Alamera de Vila, diu que també hi volgué ser present i que no pogué perquè no s'havia anunciada amb suficient antelació i va anar a la de Palma. Venia a queixar-se de la manca d'informació, jo personalment trob que conseqüència de la manca d'organització que havia entorn del tema. També record com dia 23-12-2006, aviat farà dos anys, mos reunírem un nombre semblant de persones en el mateix lloc de Vila amb motiu de la reivindicació d'una vivenda digna per als joves que es feia simultàniament a molts llocs de l'Estat i amb tota seguretat es pot dir que si la gent era tan poca no seria precisament perquè a Eivissa no tenguem problemes d'accés a l'habitatge.

Idò resulta que a la manifestació de dia 15 passat jo tampoc hi vaig ser pel mateix motiu que en Jonatan Garrido (crec recordar que me'n vaig assabentar el mateix dia per la premsa però no ho puc assegurar) però també perquè, vivint com visc a Sant Llorenç, es dóna la circumstància que dissabte tarda (així com diumenges i festius en tot el dia) no hi ha servei d'autobús i jo no tenc cotxe ni en vull tenir perquè trob que l'atmosfera ja està prou contaminada. Tenc bicicleta però ara els llums no li van bé i els dies són curts i fa fred. I m'ho he de pensar dos voltes a l'hora de gastar una quarantena llarga d'euros en dos desplaçaments en taxi.

I aquesta és una altra: a Eivissa tot està enfocat cap al transport privat motoritzat (per així segurament engreixar els comptes dels accionistes de les empreses d'hidrocarburs i de les de fabricació i venda de cotxes, que deuen tenir molts amics per aquí); a penes hi ha transport públic perquè no hi ha autobusos (ja no diguem tramvia o tren) ni particular en bicicleta o a peu perquè les carreteres generalment no tenen màrgens. Quan aquest estiu, segurament amb motiu de les festes patronals de Sant Llorenç, es reformà el breu tram de devers 1 km existent entre el poble i la carretera de Portinatx a Vila, no se'l dotà tampoc de marge i es podria pensar que en un tram tan curt i poc transitat (en realitat bastant transitat a l'estiu) no hi pagava la pena, que no duria vots. Però vet aquí que dia 20-11-2008 surt a la premsa la  notícia de la inauguració del nou asfaltat  de la carretera que va de Corona a Sant Miquel i, segons es pogué veure a les fotos, no té tampoc el més mínim marge, tot seguint la mateixa estúpida (o insidiosa?) tradició. I aquesta tradició no es pot dir que la trobem per tot arreu perquè, per exemple, segons ho he constatat en visitar-la, a Menorca hi ha carreteres amb ben poc trànsit que estan dotades de màrgens (per exemple, les que uneixen Ciutadella amb Cala Morell o sa Punta d'en Nati, respectivament) perquè segurament a Menorca els qui projecten les carreteres i moltes altres coses tenen més sentit del respecte.

Curiosament, el 14-11-2008 s'anunciava  la remodelació de les carreteres  Vila-Sant Joan i Vila-Sant Miquel per a dotar-les de sengles flamants ciclocarrils, no ja simples màrgens. Com quedam, uns tant i altres tan poc? Bé, com que el nou asfaltat de Corona a Sant Miquel sense cap marge ja és un fet mentre que els ciclocarrils de Vila a Sant Joan i Sant Miquel són només un projecte, faré com Sant Tomàs i mentre no ho vegi no ho creuré. I crec que no ho arribaré a veure i creure. Mentrestant, no han mirat prim a l'hora de vessar sous en ses monstruoses plataformes projectades a la part oriental del port de Vila perquè a ca nostra hi recalin monstruosos vaixells i que tenguem un port que serà operatiu perquè es pugui seguir omplint d'urbanitzacions i autopistes la nostra illa. Per als màrgens de les carreteres es podrien dedicar els sous de les plataformes però a Eivissa no impera la racionalitat.

 

Joan Miró Font...

Articles d'altri...

Movilidad...

Movilidad - Eivissa - Ibiza...