Joan Antoni Torres Planells - Andreu PIÑA CORTÉS

 

(Palma, 1926)

 

Cantant, promotor musical i esportiu. Inicià els estudis musicals i de cant a la seua ciutat nadiua als 9 anys amb Pau Coll, professor i director de la Capella Santa Cecília, estudis que foren interromputs per la Guerra Civil espanyola, continuant-los desprès amb Miquel Castellà que l’introduí a l’Agrupación Artística de Educación y Descanso, dirigida pel director d’orquestra Jaume Dalmau. En aquesta agrupació s’inicià en el cant, cantant en el cor. Als 16 anys es presentà a un concurs de cant organitzat per Radio Mallorca i la sala Riscal de Palma, on quedà en el cinquè lloc. Els seus pares, vent les qualitats que tenia pel cant, el portaren a estudiar tècnica vocal i repertori amb Margalida Cerón, Rafel Quetglas, Jaume Dalmau, Miquel Segura, Josep Picó, l’italià Arturo Baratta i Mossèn Joan Maria Thomàs, director de la Capella Clàssica i del Conservatori de Palma.

Amb l’Agrupación Artística de Educación y Descanso va venir a Eivissa el 1942, actuant com a corista en la representació d’una sarsuela. L’agost de 1943, tornà a Eivissa amb la mateixa agrupació musical, actuant per primera vegada com a primera figura en la sarsuela “La Dolorosa”, fent el paper de “Rafael”. A partir de llavors, va actuar com a aficionat amb aquella agrupació a prop d’una centena de representacions que es portaren a terme a Mallorca i, algunes vegades, a Eivissa. Amb el temps, va passar al camp professional actuant com a jove tenor líric a les companyies privades de sarsueles de Francesc Bosch, Jordi Castell, Jaume Roig, Marcos Redondo, Catalina Durán, Alfonso Hernández i Los cuatro ases per tot Espanya. El 1946, actuà a la funerària de Manuel de Falla a Cadis amb la Capella Clàssica de Mallorca. A finals de la dècada dels anys 1940, quan tenia ja un extens repertori de sarsueles i òperes espanyoles, com “Marina” i “Maruxa”, o italianes, com “I Pagliacci” o “Il Barbiere di Seviglia”, va haver de deixar la seu activitat professional de cant, motivat per la crisis de les companyies líriques ocasionada per l’impost onerós que el Govern de Franco va imposar sobre la recaptació de taquilla.

El 1958, es traslladà amb la seua família i la del seu germà Manuel a viure a la ciutat d’Eivissa, on obriren un negoci de fabricació i venda de joieria. Des de la seua arribada a Eivissa, actuà com a cantant solista en funcions religioses a les esglésies de Sant Elm, Sant Domingo, Santa Creu i la Catedral; col·laborà, el 1959, a la fundació de l’entitat musical Pro Amigos de la Música, entitat que es presentà aquell any en un concert al Teatre Pereira, on hi actuaren la Coral Santa Cecília, dirigida per Bartomeu Tur Guasch ‘Fornàs’; la banda de música del Regiment d’Infanteria Teruel 48, dirigida per José López Calvo; l’orquestra Amigos de la Música, dirigida per Victorí Planells, i el tenor Andreu Piña. El 1975, fou soci fundador de l’Asociación Pitiusa de Amigos de la Música. El 1979, es feu soci de l’Associació Pro Música de les Pitiüses, ocupant, fins 1983, el càrrec de vicepresident i des d’on va col·laborà a l’obtenció d’ajudes econòmiques d’entitats públiques i d’estalvis. Dins d’aquesta associació col·laborà a la venguda a Eivissa, el 1982, de l’Orquestra Simfònica Ciutat de Palma i de la Capella Davídica de Ciutadella i l’Orquestra de l’Ateneu de Maó, entre altres. Des de 1983, formà part de la directiva de Joventuts Musicals de les Pitiüses, dedicant els seus esforços en l’organització de festivals de folklore. Des de finals de la dècada dels anys 1980, realitzà classes privades de tècnica vocal i, el 2000, per al Cor del Conservatori d’Eivissa. Entre les seues activitats de promoció esportiva, cal destacar la promoció a Eivissa de les carreres de bicicletes, sent també àrbitre d’aquest esport i ocupant els càrrecs de president dels àrbitres de ciclisme i president de la federació ciclista insular.Joan Antoni Torres Planells...

Música clásica en Eivissa...