Lina Tur Bonet - Curriculum vitae

 

Amb Philippe Grisvard, a Dalt Vila, el 14 de maig del 2006

 

De família eivissenca, fou guardonada d'infant en concursos regionals i nacionals. Es va formar com a violinista amb Joaquín Palomares a Múrcia i, després, a les Universitats de Friburg i Viena amb els professors N. Chumachenco i G. Pichler. Ha rebut classes magistrals de Tibor Varga, Franco Gulli, Shmuel Askenasi, Augustin Dumay, Joseph Silverstein, Erich Hobart i Reiner Kussmaul. Ha estudiat violí barroc amb Hiro Kurosaki i consort i interpretació de Música Antiga amb José Vázquez a la universitat vienesa, on també ha rebut classes de Música de Cambra i Viola.

Ha estat becària de la Fundació alemanya Alexander von Humboldt, del Ministeri d'Assumptes Exteriors, de la ÖAD austríaca, la Fundación Sèneca, el CAIB i de Villa Música a Mainz.

Després de varis guardons nacionals i internacionals, debuta com a solista a Alemanya el 1996. Des de llavors ençà, la seua experiència concertística es reparteix entre els seus molts interessos: com a membre d'orquestres i grups de cambra, com a concertino i com a solista de violí actual i violí barroc històric, l'ensenyança i la investigació de la simbologia a la Música. D'aquesta manera, ha recorregut en els últims anys la majoria dels països europeus fins Japó.

Actua en grups de cambra amb artistes com Mennahem Pressler, Georg Faust, Ulf Rodenhauser, Patrik Demenga, Hiro Kurosaki, Thomas Brandis i John Holloway, així com als grups Clemencic Consort de Viena, Ex Tempore de Bèlgica i en grups propis. Com a solista, ha realitzat gires per tot Europa, en el Festival de Música i Dansa de Granada, el Lufthansa Festival de Londres, el Styriarte d'Àustria, en varis festivals alemanys i a la resta d'Europa, sent enregistrada en vàries ocasions per la BBC a Londres, RTVE, TV3, la ràdio i la televisió alemanya, les televisions d'Eslovènia, Croàcia i Bulgària i l'ORF austríaca.

Ha estat concertino entre altres, de l'Orquestra de Cambra de Mannheim, d'Il Complesso Barocco d'Itàlia, del Bach Consort de Viena i altres agrupacions alemanyes, així com a solista de segons violins a l'European Union Baroque Orchestra i de Les Musiciens du Louvre a França, sota la direcció de Marc Minkowski, Alan Curtis, Fabio Biondi, Reinhard Goebel, John Holloway, Roy Goodman, Florian Heyerick, Paul Goodwin i un llarg etcètera.

Es primer violí de Les Arts Florissants, l'Orquestra de Cambra Reina Sofia, l'Österreichische Kammersymphoniken de Viena o Al Ayre Español, entre altres.

Amb aquests grups ha actuat als festivals de Salzburg, Haendel Festival a Halle, Royal Albert Hall de Londres, Musikverein de Viena, Konzerthaus de Viena, Bremen Festival, Theatre des Champs Elysèes de Paris, Concertgebouw d'Amsterdam, entre altres, enregistrant a la vegada per a la Deutsche Grammophon i per a Virgin.

Ha estat invitada a impartir cursos a Espanya com a la Universitat de Mainz o a la Landesakademie Baden-Württemberg d'Alemanya.

Ha escrit la tesi "Simbologia, Retórica y la Ciaccona de Bach" per al seu master a la universitat de música de Viena. Així mateix, l'interessa l'apropament a altres músiques i projectes interdisciplinaris amb altres formes d'art.

Recentment, ha creat el seu grup "Musica Alchemica", sent acollit amb un gran èxit de públic i crítica al seu debut a Alemanya.

El 22 de desembre de 2002, actuà com a artista invitada al concert inaugural de l'Orquestra Simfònica Ciutat d'Eivissa.

Des d'octubre de 2005, és catedràtica del Conservatori Superior de Música de Saragossa.

 

Juan Antonio Torres Planells...

Música clásica en Eivissa...