Luis Ruiz Val - Recuérdalo tú y recuérdalo a otros

 

Membre del Fòrum per la Memòria d´Eivissa i Formentera

 

Octubre 2006

 

Darrerament han aparegut a la premsa algunes esqueles, notícies d´homenatges i cartes al director sobre persones represaliades durant la guerra civil o durant la persecució que va patir el bàndol vençut als anys posteriors. Certament és un fet que no té res d´extraordinari, atès que es compleixen 75 anys de la proclamació de la II República i 70 del cop d´estat i la Guerra Civil. A més, s´ha d´inscriure en un ampli i vigorós moviment de recuperació de la memòria històrica: excavació de fosses comunes, investigació i rehabilitació de la memòria de moltes persones que injustament van ser assassinades, etc.

Resulta sorprenent que s´ha tornat a fer referència als fets del Castell com a contrapès de tot el terror dels feixistes. La dreta utilitza sempre aquest argument com un espantall per tancar un debat que li resulta força incòmode. Crec sincerament que aquelles persones que van morir al Castell el 13 de setembre de 1936 eren víctimes innocents. Un exemple comparable va ocórrer també el setembre de 1936 a Valladolid. En bombardejar la ciutat l´aviació republicana (hem de recordar que defensava la legalitat i la Constitució), els falangistes van decidir afusellar prop de vuitanta sindicalistes i militants d´esquerra que estaven empresonats. Hauríem de concloure que tan innocents eren les víctimes del Castell com aquells sindicalistes. Aquest tipus de fets són reaccions a altres accions: a Eivissa per l´atac de l´aviació feixista o a altres bandes per les notícies que arribaven sobre les atrocitats de l´exèrcit africà de Franco i el terror sistemàtic i planificat de Queipo de Llano (el 14 d´agost va afusellar prop de 2.500 persones a la plaça de bous de Badajoz i la sang va penetrar varis centímetres dins l´arena). Arribaríem a la conclusió que els responsables de la guerra i els seus horrors són aquells que la van provocar; que no són altres que els que van organitzar el cop d´estat i els poders fàctics que el van finançar.

Des del Fòrum per la Memòria d´Eivissa i Formentera reivindiquem la II República com a una explosió de llibertat i dignitat en front del teixit caciquil, mediocre i fosc que havia impregnat la vida pública espanyola, com el nostre principal referent històric en la lluita per la llibertat, la justícia i la democràcia. Reivindiquem l´enorme esforç de modernització que va suposar, motiu pel qual va tenir l´oposició dels sectors més reaccionaris de la societat espanyola, precisament perquè posava en perill els seus privilegis seculars. També defensam que s´ha de rehabilitar la memòria de moltes persones que van patir la persecució, la presó i fins i tot la mort per defensar la llibertat i la democràcia; moltes d´elles encara anònimes o enterrades no se sap on; moltes condemnades per processos sumaríssims sense proves i sense cap tipus de garantia. És veritat que els dos bàndols van tenir víctimes innocents. Però mentre que el bàndol vencedor ha tingut homenatges, plaques i carrers, els vençuts van ser condemnats a l´oblit. Fins i tot els seus familiars han hagut de guardar silenci com si fos una vergonya tenir un avantpassat que va morir defensant la llibertat.

No es pot obligar per més temps a ningú a què continuï callant amb l´amenaça que està en perill la concòrdia. Menteixen els que diuen que no hem de mirar el passat, sinó el futur. Sobre el silenci no es pot construir una convivència duradora. És veritat que una societat ha de saber perdonar perquè només amb generositat es pot construir la convivència. Però no es tracta del perdó dels botxins cap a les seves víctimes, sinó d´aclarir la veritat sobre fets i personatges i de situar cadascú al seu lloc en la defensa de la legalitat. I de cap manera hem d´oblidar, sinó tot al contrari. Hem de mostrar a les generacions futures que la democràcia, la llibertat i la justícia són producte de la lluita secular dels pobles. Hem d´aplicar literalment el vers de Luis Cernuda que he tingut l´atreviment d´utilitzar per titular aquest escrit: «Recuérdalo tú y recuérdalo a otros».

forum_per_sa_memoria@yahoo.es

 

Eivissa - Ibiza...