Meritxell Rius Montcusí - Sense cotxes

 

Santa Eulària des Riu, 21 de setembre del 2007

 

Demà dissabte, 22 de setembre, amb l'objectiu de fomentar la mobilitat sostenible, es celebra una nova edició del Dia Sense Cotxes a tot Europa. Enguany l'Ajuntament de Santa Eulària, a petició del grup PSOE-Eivissa pel Canvi, es sumarà a aquesta celebració, que fins ara només es feia al municipi d'Eivissa. Aquesta és una bona noticia per tots els que pensam que el cotxe té actualment un protagonisme desmesurat a la nostra societat i, en concret, a la nostra illa. És només un primer pas, i caldrà que es mantengui el compromís de treballar tots els dies de l'any per un municipi més sostenible. Com diu el tòpic, l'èxit del dia sense cotxes només s'haurà assolit el dia que no sigui necessari celebrar-lo.

La idea del dia sense cotxes és que tots plegats reflexionem sobre el nostre model de mobilitat actual i sobre els efectes negatius que aquest té sobre el medi ambient i la qualitat de vida de les persones: la contaminació acústica i atmosfèrica, la gran despesa energètica, els accidents, la pèrdua de temps i nervis a les carreteres saturades, la invasió per part dels cotxes dels nostres espais públics o la depredació del territori per construir més i més carreteres.

Ens cal un nou model de mobilitat més respectuós amb el nostre entorn i amb les persones. Tenint en compte que les necessitats de desplaçar-nos d'un punt a l'altre no és probable que disminueixin, no es tracta de prescindir de l'ús dels cotxes sinó que cal que se'n faci un ús més racional. Per això, és necessari crear alternatives raonables al vehicle privat. En aquest sentit, els municipis europeus que s'afegeixen a la convocatòria es comprometen a adoptar mesures perquè els ciutadans i ciutadanes puguin utilitzar altres opcions a l'hora de desplaçar-se. Unes alternatives que seran benvingudes per una gran majoria en la mesura que es percebi que són, almenys, igual d´eficaces i econòmiques que el cotxe.

L'impuls del transport públic és essencial per a avançar cap a aquest nou model de mobilitat. Organitzar un transport públic eficient, atractiu i amb avantatges sobre el cotxe requereix conèixer bé les necessitats de mobilitat, fer una bona planificació de les línies i les freqüències, possibilitar les combinacions de mitjans de transport diferents, construir aparcaments alternatius als nuclis urbans, etc. Una altra assignatura pendent a Eivissa és la creació d'una bona xarxa de carrils-bici. La bicicleta és un mitjà de transport sostenible i que ocupa poc espai, però també és l'òptim per a determinats tipus de desplaçaments, per això està guanyant protagonisme a moltes de les ciutats més modernes del nostre entorn.

El nou govern del Consell, format per PSOE i Eivissa pel Canvi, ha assumit el seu compromís electoral d´apostar per un canvi de mobilitat i des del primer dia s'ha posat a fer feina en aquest sentit. Caldrà corregir les polítiques de mobilitat equivocades que durant anys, però especialment en aquesta última legislatura, s'han aplicat per part de governs del PP. La feina comença per decidir quines infraestructures ja existents milloren la circulació i són segures, i quines no. O quines de les obres encara no executades ens calen i quines s'han d´aturar o repensar. Completar la tasca no serà fàcil i no es poden esperar solucions màgiques a curt termini. Aconseguir aquests objectius requereix temps, col·laboració institucional (particularment dels ajuntaments) i implicació de la ciutadania.

Us convidam a tots a participar de les activitats i fer vostres els objectius de la diada.

 

Articles d'altri...

Artículos ajenos...

Día sin coches...

Eivissa - Ibiza - Movilidad...

Santa Eulària des Riu...